Str. DOROBANTILOR Nr. 1-11, Tg.Mures, Romania
Str. MORII Nr. 28, Sighisoara, Romania
Tomografia in coerenta optica (OCT) este o investigatie de top pentru vizualizarea retinei strat cu strat.
OCT permite medicului oftalmolog diagnosticarea completa a majoritatii afectiunilor oftalmologice, precum si indicatia tratamentului si monitorizarea acestora.
In functie de structura examinata TOMOGRAFIA OCULARA poate fi de mai multe tipuri:
- OCT RETINIAN reprezinta principala modalitate de evaluare a retinei centrale, zona responsabila de formare a imaginilor(macula) si este recomandat pentru: retinopatia diabetica, degenerescenta maculara, edemele maculare, dezlipirea de retina.
- OCT DE NERV OPTIC este utilizat cu precadere in cazul glaucomului dar si alte patologii precum atrofie de nerv optic de diferite cauze. Tomograful masoara grosimea stratului de fibre nervoase la nivelul nervului optic si in jurul acestuia iar la vizitele ulterioare rezultatele pot fi comparate. In urma investigatiei medicul poate stabili rata de progresie a glaucomului si intensitatea tratamentului necesar.
- OCT DE POL ANTERIOR este folosit pentru diagnosticarea diferitelor patologii corneene precum distrofii sau degenerescente corneene, investigatia unghiului camerular sau transplant cornean.
Datorita paletei largi de patologii oculare ce pot fi diagnosticate si monitorizate, OCT a devenit un instrument esential in practica medicului oftalmolog motiv pentru care Centrul Medical Topmed este dotat cu ultima generatie de OCT Topcon. In plus, datorita modulului de angiografie cu care este prevazut tomograful avem posibilitatea sa diagnosticam si sa monitorizam diferite afectiuni ale vascularizatiei retino-coroidiene inlocuind astfel procedurile invazive.
Campul Vizual = Perimetrie
Determinarea campului vizual reprezinta evaluarea vederii centrale si periferice prin schitarea unei harti in functie de raspunsul pacientului la stimulii luminosi produsi de perimetru. Noi folosim perimetria computerizata.
Scopul acestei investigatii este de evaluare a functiei nervului optic, detectarea modificarilor in stadiile incipiente si evolutia sub tratament.
Glaucomul, patologiile retiniene sau afectiunile neurologice care cuprind nervul optic necesita investigarea campului vizual pentru diagnostic si urmarire a evolutiei. Testarea campului vizual se face pentru fiecare ochi in parte. Interpretarea rezultatului se face de catre medicul oftalmolog in functie de rezultatul altor investigatii cum sunt tomografia in coerenta optica, tensiunea intraoculara sau analiza unghiului camerular.
Investigatia dureaza intre 20-30 minute, la finalul acesteia dispozitivul printeaza o harta a punctelor marcate de pacient. In interiorul acestei harti se regaseste o alternanta a culorilor alb, gri si negru care depinde de functionalitatea transmiterii nervoase.