Str. DOROBANTILOR Nr. 1-11, Tg.Mures, Romania
Str. MORII Nr. 28, Sighisoara, Romania
Programari la telefon: 0727348344
Ce este Radioterapia?
Radioterapia este o metoda terapeutica cu actiune loco-regionala, ce utilizeaza radiatii ionizante ducand la distrugerea celulelor tumorale maligne dar cu daune minime la nivelul celulelor si tesuturilor normale.
Global, aproximativ 75% din pacientii oncologici beneficiaza de radioterapie. Tratamentul cancerului este multidisciplinar astfel incat radioterapia ocupa un rol important atat prin beneficiile aduse de tratamentul efectuat cu scop curativ ( asigura controlul local) cat si prin beneficiile aduse de tratamentul efectuat cu scop paliativ ( imbunatateste calitatea vietii prin ameliorarea simptomatologiei). Radioterapia poate fi efectuata singura sau in asociere cu alte tratamente : chirurgie (operatia, interventia chirurgicala), chimioterapie, hormonoterapie, terapie moleculara tintita. In majoritatea cazurilor, este folosita o combinatie intre aceste tratamente, dar se pot folosi si singure (tratament exclusiv).
Tehnici moderne de radioterapie.
De-a lungul timpului radioterapia, din punct de vedere tehnic a suferit multiple modificari. Scopul principal al acestor modernizari a fost administrarea cat mai precisa a dozei de iradiere la nivelul volumului tinta (tumora), cu limitarea relativa a iradierii la nivelul tesuturilor sanatoase din jur, si astfel cu reducerea toxicitatilor acute (apar in timpul tratamentului) si tardive ( ce pot sa apara la luni, ani de la terminarea radioterapiei).
În cadrul Centrului Medical TOPMED puteți beneficia de radioterapie externa prin tehnica IMRT/VMAT- una dintre cele mai moderne tehnici de iradiere si tehnica 3D. Echipamentele de iradiere folosite sunt furnizate de Companiile Elekta.
Pasii ce trebuie urmati pana la debutul radioterapiei .
Odata ce ati ajuns in cadrul centrului medical TOPMED ,veti fi consultat de catre medicul radioterapeut sau oncologul medical. Medicul curant va analiza toate documentele medicale si in cazul in care bilantul Dvs preterapeutic nu este complet va poate sfatui in privinta investigatiilor suplimentare necesare.
Dosarul dvs medical trebuie sa contina:
Rezultat histopatologic postoperator sau biopsia
Analize de sange recente
Evaluari imagistice – CT, RMN, PET CT, ecografii
Documente medicale redactate de medicul chirurg, oncolog, hematolog.
In baza evaluarii clinice si a documentelor se va redacta o scrisoare medicala, ce va fi prezentata de catre medicul curant in cadrul comisiei multidisciplinare ( medic oncolog, radioterapeuti, radiolog), urmand sa se decida indicatia terapeutica conform ghidurilor internationale.
Daca s-a recomandat radioterapie, va urma etapa de elaborare a planului de tratament.
Tratamentul de radioterapie este planificat individualizat pentru fiecare pacient in parte in functie de particularitatile cazului. Echipa medicala ce participa la realizarea planului de tratament si administrarea lui este format din : medic radioterapeut, fizician medical, asistent tehnician.
Planul de iradiere incepe prin realizarea unui Computer Tomograf de planning (de masuratori) in pozitia de tratament, cu mijloace de imobilizare specifice zonei care urmează să fie iradiata.
Imaginile de CT astfel obținute vor fi utilizate de medicul radioterapeut pentru definirea volumelor tumorale ținta si organelor sanatoase care necesită protectie. Fizicienii medicali, specialişti în domeniul radiaţiei vor calcula apoi doza de radiaţii care vi se va administra. Acest lucru este efectuat cu ajutorul unor softuri si sisteme computerizate moderne, de ultimă generație.
După aprobarea si validarea planului de tratament de catre medicul Dvs, tehnicienii de radioterapie vor manipula aparatul pentru efectuarea tratamentului si vor administra zilnic ședințele de iradiere.
De ce se efectueaza radioterapia?
Radioterapia curativa poate fi :
Definitiva – in cazul tumorilor inoperabile, al contraindicatiilor medicale importante sau cand aceasta reprezinta cea mai eficienta metoda de distrugerea celulelor tumorale.
Adjuvanta sau postoperatorie : iradiere dupa interventia chirurgicala numai cand riscul reaparitiei tumorii in aceeasi zona devine semnificativ.
Neoadjuvanta sau preoperatorie: are ca scop reducerea tumorii primare atunci cand nu se poate interveni chirurgical in prima faza.
Cele mai frecvente tumori iradiate sunt:
Cancere sfera ORL
Tumori cerebrale
Cancer bronhopulmonar
Cancer mamar
Cancer sfera ginecologica ( col uterin, corp uterin, vulva)
Cancer sfera digestive ( esofag, stomac, rect, anus)
Cancer urogenital ( vezica urinara, prostate)
Radioterapia paliativa :
Radioterapia paliativa are ca scop imbunatatirea calitatii vietii pacientului prin ameliorarea simptomatologiei. De obicei radioterapia paliativa este efectuata in stadiile avansate. In cazul iradierilor paliative, pacientul primeste doze mai mici fata de dozele administrate cu scop curative, pe o durata de timp mai scurta.
INDICATII PENTRU ADMINISTRAREA RADIOTERAPIEI PALIATIVE :
Ameliorarea durerii
Dureri in metastaze osoase
Limfadenopatie dureroasa
Durere cauzata de infiltrarea cancerului in tesuturile moi
Durere neuropatica la compresia nervului si infiltrarea in nerv
Deficite neurologice
Comprimarea maduvei spinarii
Metastaze cerebrale
Profilaxia simptomelor iminente
Prevenirea compresiei maduvei spinarii
Prevenirea fracturilor patologice
Hemostaza
Hemoptizie
Sangerare in cancere rectale sau ginecologice
Decompresiv
Sindrom de compresie de vena cava superioara
Efecte adverse :
Efectele secundare ale radioterapiei sunt determinate de afectarea tesuturilor sanatoase aflate in vecinatatea volumului tumoral tratat. Desi tratamentele moderne reduc la minim afectarea organelor din jurul tumorii, in general exista si efecte nedorite, secundare, ale terapiei, in functie de zona in care se aplica iradierea. Efectele secundare sunt diferite in functie de zona anatomica care este tratata.
Efectele secundare se impart in acute si tardive.
Efectele acute apar in timpul radioterapiei si pot persista cateva saptamani dupa iradiere, apoi se amelioreaza si dispar. Exemple: inrosirea tegumentului, diareea, jena la inghitit (disfagia).
Efectele tardive apar mai tarziu, dupa terminarea iradierii si pot persista mult timp, luni sau ani, afectand calitatea vietii si necesitand tratamente specifice. Exemple: fibroza submentoniera, lipsa salivei (xerostomia).
Dr. Cojocaru Laboncz Daniela | Medic specialist radioterapie |
Dr. Cojocaru Laboncz Mihai | Medic primar radioterapie |
Dr. Neag Radu-Vlad | Medic specialist radioterapie |